Meillä on sekä peräsin että nostoeväkajakkeja merimelontaan. Kajakki istuin paikkoja löytyy kaiken kaikkiaan yli 16. Osa kajakeista on puurimakajakkeja tai vanerista rakennettuja kevyitä kajakkeja (20-16kg). Näitä vieläkin kevyempiä (11-12 kg) ovat muutamat kangaskajakit joita emme kuitenkaan laske mukaan kalustolukuun. Ne ovat kuitenkin täysin melottavissa.

Valtaosa kajakeista ovat toistaiseksi muovisia teollisesti valmistettuja, tunnettujen valmistajien laatukajakkeja.

Varusteisiin kuuluu myös euro ja grönlantilaismelat, pelastusliivit, aukkopeitteet ja muutamat melontaanorakit jotka sulkeutuvat istuinaukon ympärille muodostaen yksinkertaisen lämpimän ja kuivan tilan. Ranteen ympärillä on mansetit jotka suljettuina estävät veden vapaan valumisen käsivartta pitkin kainaloon. Tosin oikeanlaisella melontatekniikalla vesi valuu pois jo peukalosta.

Oheisessa videossa näet muutamia Jöns Aschanin veistämiä puumeloja. Malliltaan ne ovat länsigönlantilaisia. Näitä rakennetaan tilausta vastaan ja niitäkin saa lainata/vuokrata mukaan melontaretkelle. Pituudet, lavan koko, kädensijan halkaisija, reunojen terävyys, melan volyymi ja pintakäsittely voi vaihdella. Toistaiseksi emme ole tehneet reunavahvistuksia. Esimerkiksi syys tai kevätjäässä meloessa suojaava lasikuitupinnoitus tai upotettu kovvempi materiali pidentäisi käyttöikää, samalla kun puun hoito (öljyäminen) ei ole mahdollista. Melan valmistukseen menee 2-5 päivää. 5 päivää etenkin toistuvien öljykäsittelyihin.

\r\n

Yksi videossa näkyvistä meloista on käynnyt syysjään rasitustestissä karannutta laituria etsittäessä. Yksityiskohdissa näkyy lyhyempi myrskymela. Tervetuloa kokeilemaan ja oppimaan grönlannin melan käyttöä.

\r\n

 

\r\n

Blade on kajakki joka on tukeva ja suuntavakaa. Tuuleen kääntymistaipumusta ei ole nimeksi kölilinjan ja matalan takakannen vuoksi. Yli 16 m/s tuuli kuitenkin toistaiseksi painaa keulaa niin että sen nostaminen ja pitäminen vinottain tuulta kohti on työläistä. Tätä ominaisuutta aijomme korjata säädettäväksi nostoevällä ja kölilinjaa muuttamalla. Muutos tulee todennäköisesti lisäämään ketteryyttä joka toistaiseksi sallii tasan 90 asteen kulman käännöksen melan keulaohjauksella (nk. Duffek). Aloitteleva meloja tuntee olonsa turvalliseksi heti alusta, silti kanttaukset ja kallistukset ovat kevyitä ja hallittavissa. Käännös kanttaamalla toimii. Istuinaukko on suuri pidät polvesi joko vapaina keskellä tai lukittuna reunusten alla parempaa kajakin hallintaa varten.

\r\n

Rungon muodot ovat mukavat. Pakkausluukun kannen pitäminen kannen tasossa ja linjoissa lisää käyttömukavuutta jos kuulut melojiin joka mielellään käy retken kesken uimassa, tai levähtämässä kajakin kannella. Veden varasta nouseminen takakannen yli onnistuu mainiosti, ei edes istuinaukko estä etenemistä. Pelastusharjoituksissa niin tavalliset mustelmat ovat vähintäänkin pienemmät ja harvalukuisemmat- jos niitä esiintyy.

\r\n

\r\n

Vuoden 2010 kesänä Jöns käytti Blade nimistä kajakkimallia tärkeimpänä kajakkina. Yllä olevat valokuvat otettiin kevään ensimmäisinä melontapäivinä myös  vuonna 2010.

\r\n

\r\n

Myöhäissyksyisenä päivänä tehtiin retki Jussarön majakalle joka sijoittuu Sundharun kallioille noin viiden kilometrin avovesi osuuden verran Jussaröstä lounaaseen. Tuulta oli vähintään 14 m/s ja aallokko korkeimmillaan 2 metrissä.

\r\n

 

Vuokraamme kajakkeja ja varusteita rajoituksin jotka ovat kevyemmät heinä - elokuun tienoilla. Silloin vesi ja ilman ovat lämpimiä. Vaativammat ryhmämelonnat, avomeri, suuret retkisuunnitelmat ja pyydämme osoittamaan taitonne, tai kurssi momenttien hyväksytyt suoritukset ja osaamiset.

Henkilö jolla on BCU 2-star tason taidot voi vuokrata kajakin kesäkuukausina. Jos mukana on aloittelijoita niin taidot on oltava BCU 3 tasoa jolloin hallitset myös itsesi pelastautuminen syvillä vesillä ja pienessä aallokossa.  Isomman ryhmän retki vaatii jo ymmärrystä ja kokemusta ryhmän johtamisesta. BCU (British Canoe Union) koulutusjärjestelmän lisäksi tunnemme myös muita järjestelmiä. Yhdesä tehdään melontakokemuksesta turvallinen ja hauska.

Koulutuksen kautta taitosi arvioida kajakin soveltuvuutta olosuhteisiin kehittyy. Saat myös turvallisesti kokeilla omia rajojasi.  Leveä alus ei aina ole se oikea.

Vuokrahinnat lasketaan tuntiperusteisesti niin että mitä pidempi vuokrausaika niin sitä alempi tuntuhinta. Tekemällä koevuokrauksen saat tarkemman hintalaskelman. Yhteydenotossa nopean vastauksen saamiseksi kannattaa antaa suunnitellut päivämäät ja lähtö paluu kellonajan. Kerro myös ryhmäläisten melontaosaamisesta ja kokemuksesta. Kuljetuskin järjestyy korvausta vastaan. Kuljetuksessa on käytettävä tarkoitukseen sunniteltua kalustoa ja osaamista. Varaus ja maksuehdot ovat samat kaikissa palveluissa, eli etukäteismaksu ja mahdollinen takuusumma.

Fragrance grönlandtilaistyyppinen kajakki joka ui lähellä veden pintaa sallii helpommin eskimoiden oppimisen. Lisäsimme jonkun verran etukannen korkeutta ihan vaan miellyttävämmän jalkatilan luomiseksi. Takakansi on niin matala että tyynllä vedenpinnalla se on vain muutaman sentin verran vedenpinnan yläpuolella. Taaempi pakkausluukku huuhtoutuu jatkuvasti vedellä jo pienelläkin kanttauksella puolet luukusta on veden peittämänä. Vaatimukset veden tiiveydelle onsuuri. Olemme onnistuneet rakentamaan tiiviin puisen luukun jossa on myös neopreeni tiivistämässä, eikä vettä valu sisälle nimeksikään. Tämän tyyppisessä kajakissa pieni vuoto aiheuttaisi harmeja nopeasti. Onnistunut luukun rakennus on niin tiivis että meloja voi huolettomasti pitää varavaatteitaan irrallaan pakkausluukussa.