Pukeutumisen ja varustautuminen on oleellinen nautinnolliselle melonnalle ja myös turvallisuuden kannalta. Sää ja yllättävät käänteet on hyvä huomioida. Oheisena neuvoja vaatetuksesta, välineistä ja ruokailusta kurssi ja retkiosallistujille.

Melontavarusteet retkelle

Retkelle tarvittavat varusteet on johdettava retken pituudesta, sinun roolista ryhmän jäsenenä, säästä ja ilman/veden lämpötilasta sekä alueen ominaispiirteistä kuten esimerkiksi pienet kapeikot tai suuret ja liikennöidyt selät tai avomeriosuudet. Mikä tahansa varusteluettelo on nähtävä suosituksena jolloin listaa muokataan kasvavan kokemuksen myötä sekä sen mukaan mitkä palvelut on saatavilla kun mahdollisesti osallistut järjestettyyn retkeen tai kurssiin.

Perusvarusteet: Kajakki, mela, aukkopeite, pelstusliivit, vesipumppu ja pesusieni

Lyhyt retki tai kurssi: Täydellinen lämpimien varavaatteiden kerrasto vedenkestävästi pakattuna, lippalakki tai vastaava päähine, tuulensuojatakki, tuulensuojahousut, aurinkolasit, aurinkosuojavoide, juomavesi, välipalaa.

Pidempi retki tai vaatimampaa ympäristöä: Teltta, makuupussi, makuualusta, 3 litraa vettä/päivä, ruokaa, veitsi, haarukka, lusikka, muki, lautanen, termospullo, led-otsavalo, tulentekovälineet, hinausköysi, melakelluke, kuivasäkit, lisäparistot, ladattu puhelin/VHF, puhelimen vesitiivis pussi, kypärä, suunnistuskompassi, GPS, tyhjennyspumppu, kartta tai merikortti joka sisältää alueen riittävällä tarkkuudella, tärkeät yhteysnumerot, ensiapuvarusteet, korjausvälineet

Henkilökohtaiset: Hammasharja, hammastahna, saippua, uimapuku, pyyhe, reseptilääkkeet

Kevät, syys ja talvivarusteet sekä avomerellä: Kuivapuku ja asiallinen aluskerrasto joka eristää vedenvaraisena. Tarkoitus on estää kylmettymiseltä (hypotermia) suojaamalla vedenvaraisena, ja tuulelta sekä roiskeelta. Kuivapuvun voi myös pitää varalla.

Keittäminen: Retkikeitin, polttoaine, suola, pippuri, sokeri, hiiva, jouhot, ruokaöljy tiiviisti pakattuna, kuivatut hedelmät ja valikoima eineksiä sunnitellun ruuan ja jälkiruuan valmistukseen. Pidä jotain varalle jos kokkaussuunnitelmat epäonnistuvat.

Melontatehtaalta voit vuokrata kaikki tai osan varusteista sekä tilata ruuat etukäteen sovittuna retkipalveluna. Useimmat käyttävät mieluiten henkilökohtaisia varusteita joiden käyttöä on jo aikaisemmin harjoiteltu. Retkeä suunniteltaessa ja varusteita valittaessa etukäteistieto retken järjestäjälle auttaa. Esimerkiksi osallistujien ikä, pituus ja paino, allergiat, ruokavaliot tietäen voidaan suunnitella ateriat ja valita oikeankokoiset kajakit.