Jussarö Fyr på Sundharun

Melonta kajakilla Jussarön saarelle ja Tammisaaren saaristossa

280,00 €

Jussarö on suurin saari Tammisaaren ulkosaaristossa. Saaren histoiassa on monemuotosita historiaa. Näkyvimmät jäljet ovat tulosta eri vaiheiden kaivostoiminnasta. Viimeisin ja vaikuttavin on 60-luvulta jolloin saareen rakennettiin kaivokseen tarvittavia torneja sekä kerrostaloja. Kaivoksista tuotu kiviaines on muodostanut mustan hiekkarannan ja täyttänyt etelänpuoleisia saaren saaristomaisemia, mutta niitä on myös tallessa ja ihailtavissa. Melonnan aikana keskitymme luonnonkauniisiin ja yllättäviin kohteisiin joita on matkalla ulos. Kovinkaan moni ei ole huomannut saaren omaa luodoista muodostuvaa pienoissaaristoa. Ympäristössä makaa joukko hylkyjä todisteena saaren vesistön haasteista laivankululle. Maamerkit ovat harvassa. Samaan aikaan pohjasyvyyksien vaihtelut nostattavat suurempaa ja jyrkempää aallokkoa, kylmät ja lämpimät ilmamassat kohtaavat sankkana sumuna ja rautamalmi pyörittää kompassia. Myös Jussarön majakan ihailu saaresta etelään upea käyntikohde aallokon salliessa maihinnousun.

Video:  Jussarö lighthouse and the Jussarö archipelago

Melojana on syytä huomioida että saari on melko kaukana muusta suojaisasta saaristosta ja se on alttiina sumulle ja tuuliaalloillle. Sään vaihtuessa on oltava suunnitelma mistä haetaan suojaa. Jäädäkkö saarelle odottamaan sään tyyntymistä vaiko hakeutua sisäsaariston yhteyteen. Lyhyin välimatka Jussaröhön lähimmästä autoyhteydestä on 8 kilometrin päässä. Jussarön majakalle on toinen 5km. Ympäristössä löydetään haljennut luoto jonka kuilu on melottavissa, makeavesilähde ulkosaaressa, tai saari jossa on joukko hiidenkirnuja kivineen. Entä veneveistämö, luotsimajat, venevajat ja salmet hieman väylien ulkopuolella.

Kurkkaa kahvila Cafe Ön tarjontaa.

Melontatehdas järjestää retkiä Jussaröhön ja Sundharun saarelle myös tilauksesta. Reippas ja kykenevä meloja voi vierailla Jussarössä ja Sundharun saarella päivässä lähtien varhain. Kun haluaa nauttia maisemista ja kokea poikeavuudet varaa retken jossa on pari yöpymistä teltoissa. Oppan jakamilla taidoilla voit samalla syventää navigointi taitojasi ja kehttää melontatekniikkaa josta on hyötyä tulevistakin melonnoistasi.

"Kävin uimassa Sundharun saarella ja koin mitä en ollut odottanut. Vesi virtaa saaren ohitse niin että hitaampi uimari voi ajautua ulommas Suomenlahdelle ja pois luodolta.  - Jöns Aschan"

3pv opastettu retki tours

 
Ohjeellinen hinta: 140€/vrk sisältäen melontavarusteet, kajakin, melat. Ateriaoiden tilaus ja teltta, makuualusta ja makuupussi vuokraus mahdollisia.
Päivämatkat: 10 - 20km.
Avovesiylitykset 2-5km, mahdollisesti pidempiäkin sään ja ryhmän taitojen salliessa.
Puolen metrin aallokkomelonta taito on suositeltava (=EPP2).
Ei suositella ensikertalaiselle.