Då vi kom till kursen var vi båda båda ganska nybörjare. Jukka köpte sin kajak i höstas och jag denhär våren. Vi hade båda ett tiotal paddlingsturer bakom oss. Tekniker hade vi lärt oss på nätet.

Din kurs var verkligt informativ ja praktiskt inriktad, och kom för oss i rätt tid. Man behövde inte lära sig alldeles grunderna, såsom att ta sig i kajaken, utan vi kunde gå raskt på sak. Och det fanns att tillgå. Paddelgreppena, framåtpaddling, lutningar, stöd, att vända, att stanna, att backa mm...  Emellanåt var jag rädd att jag hinner glömma lärdomarna i samma veva då det hela tiden kom mycket till. Men visst stannade det i huvudet och vi har ju faktiskt övat på våra tekniker här då vi har hunnit efter kursen. Nu förstår man bättre vad som behöver övas. Känslan av hur man kan ta stöd från vattnet i olika skeden är säkert en väsentlig del av paddlingen.

 Och visst stjälpe vi också, både med avsikt och oavsktiligt. Och det var ju verkligt roligt då man hade sakkunnig undervisning på gång! En eskimåsväng känns inte alls som en utopistisk dröm, såsom det gjorde innan kursen. Paddlingen känns också mycket tryggare då man märkt att man kan klättra tillbaka från vattnet, fastän man inte behärskar en eskimåsväng. Med paddelflottör lyckas man ju redan komma runt med en eskimåsväng, men inte riktigt ännu utan.

Största bekymret för mig personligen finns i ekonomisk framåtpaddling. Där finns så många små detaljer som man hela tiden skall minnas. Men visst har man ju resten av livet på sig att träna.

Som helhet motsvarade kursen våra förväntningar och vi är mycket nöjda. Paddling går mycket bättre att lära sig med en lärare på vattnet än på egen hand från nätet.

En fortsättningskurs skulle säkert sitta, men ska först försöka befästa första kursens lärdomar. Och förtjäna pengar... Kanske vi återkommer senare mot sommarn.

Hälsningar Heikki