Utrustningen du behöver beror på hur länge du vistas på tur, din roll i gruppen, väderförhållanden och luft/vattentemperatur och den geografiska omgivning du ger dig till. Exempelvis stora öppna vatten kräver större beredskap för bogsering, reservkläder, vatten och proviant. Skogsbevuxna holmar ger tillgång till skydd mot vind och civilisation möjlighet att i nödfall fylla på med vatten, mat och kläder. En utrustningslista är en rekommendation som du växande erfarenhet modifierar så den passar dig. En organiserad tur eller kurs kanske inbegriper utrustning och mat. Som del av en grupp finns det också utrustning man kan samsas om.

Grundläggande: Kajak, paddel, kapell, flytväst, länspump, svamp (hör ofta till kursen och andra organiserade paddlingsutfärder)

En kort tur eller dagskurs: En fullständig uppsättning reservkläder som packas vattentätt, en ljus skärmmössa, vindtät jacka, vindtäta byxor, solglasögon säkrade exempelvis med snöre, solskyddscreme, dricksvatten (en pet-flaska), energitillskott som exempelvis smörgåsar, frukt och shokladstänger.

På fötterna: Barfota är mest praktiskt under paddlingen. Böjliga neopren- eller joggingskor är bra speciellt för landstigningarna. Barfota kan du gå ut ett litet stycke i vattnet utan att hämta nämnvärt med vatten eller skräp i kajaken. Sittbrunnen tillsluts och det blir varmt inne i kajakens sittbrun. Då vattnet är kallt (under +14c) är det motiverat att isolera hälarna från kajakskrovet med exempelvis yllesockor, eller ett sittunderlag. Skorna stuvas ner i kajakens packluckor.

En längre tur eller krävande miljö: Tält, sovsäck, liggunderlag, 3 liter vatten per dag, mat, kniv, gaffel, sked, mugg, tallrik, thermos flaska med varm dryck, pannlampa, tändstickor torrt packade, bogserlina, paddel flottör, packpåsar, extra batterier, laddad mobiltelefon/VHF, vattentät påse för mobilen, hjälm, kompass, GPS, länspump, översiktskarta, sjökort över rätt område, viktiga telefonnummer, förstahjälpslåda, reparationstillbehör, färdplan som lämnas till kontakt på land

Personligt: Tandborste, tankräm, tvål, baddräkt, handduk, personlig medicin o.dyl.

Kallt väder och öppet hav: Torrdräkt och tillräckligt isolerande plagg under ochså för vistelse i vattnet. Avsikten är att skydda mot hypotermi förorsakad av långvarig vistelse i vattnet. Vind och vattenstritt kyler mycket på land då man inte mer paddlar men fortfarande är våt eller svättfuktig. En torrdräkt kan alltid packas ner ifall det är klart att den inte behövs.

Matlagning: Friluftskök, bränsle, salt, peppar, socker, gäst, mjöl, olja i en tät behållare, torkad frukt och ett urval ingredienser som stämmer överens med den planerade menyn. Ha med dig lite extra som kan avnjutas ifall planerna för matlagning inte fungerar. Paddlingsfabriken kan erbjuda all eller en del av utrustningen beroende på vad som överenskommits i färdbeskrivningen/bokningen. De flesta känner sig bekvämast med sin personliga utrustning. För planeringen och säkrad lämplig utrustning är det nyttigt för oss att känna till din storlek (längd, vikt) allergier, preferenser på mat och vilken utrustning du planerar att ta med dig. Speciellt på flera dagars turer med tältövernattning så kan det bli brist på utrymme, och extra vikt gör färden onödigt tung.

 

Copyright 2012, Paddlingsfabriken