Blade är en kajak med mycket stabilitet och god kursstabilitet. Tendensen att lova upp i vind är minimal tills en vindhastighet på över 16m/s varvid vindens kraft övertiger kölens tendens att hålla kursen. I skrivande stund har den inte någon skedda, men avsikten är att modifiera köllinjen och lägga till en skedda för att motarbeta effekten av hårda sidovindar. Det kommer sannolikt också att förändra den 90 graders sväng man nu gör med ett förligt styrtag (Duffek) resulterar i en fullständigare sväng.  Också nybörjar paddlare känner sig trygga med balansstödet kajaken ger, och kantning av kajaken hålls under kontroll. Sväng med kantning fungerar utmärkt. Sittbrunnen är stor och du kan antingen paddla med knäna fria i mitten, eller "låsa" dem under däcket för bättre kontroll och det utan extra justeringar.

\r\n

Skrovets är har mysigt kurviga former. Packluckorna ligger dikt med däcket och uppskattas då de skapar ett slätt och skönt soldäck för den som vill ta sig ett dopp eller en vilopaus under turen. Inga luckor som är i vägen vid en självräddning. Inte heller sargkanten stör nämnvärt. Minimalt med blåmärken på låren - vilken annars lätt är fallet vid räddningsövningar.

\r\n

\r\n

Under sommaren 2010 använde Jöns Blade kajaken som sin förstahands farkost.  Bilderna ovan är tagna under de första paddlingsdagarna våren 2010.

\r\n

\r\n

En av sensommarturerna gick till Jussarö fyr på Sundharun söder om Jussarö. En färd på närapå 5 kilometer över öppna vatten. Vindstyrkan översteg 14 m/s och vågorna nådde upp till 2 meter i höjd.