Kajaker har hört till skärgården i närapå hundra år!

Jag, Jöns Aschan, startade kajak uthyrning och paddlings guidning på prov sommaren 2004. Sedan dess har verksamheten fortsatt under namnet  Paddlingsfabriken. Paddling - för att den är central i verksamheten. Fabriken - för bygger kajaker, paddlar och erbjuder paddlingsrelaterade tjänster såsom kurser och turer.  Vår utrustning, tiotals år av erfarenhet, skärgård och paddling blir din upplevelse. Då bara en del av den paddling du tänkt dig kan göras i Ekenäs skärgård så är det värt att fråga oss om hjälp.

 Jöns Aschan förbereder leverans

 

 

 Kanotsafari, paddla mellan Ekenäs och Ingå

Åren 1987 och 1988 guidade jag 5 kanotsafaris från Ekenäs till Ingå, och tillbaka. Vår inkvartering var inomhus. För många av deltagarna var det första gången i kanot, och några blev så bitna av sin safarivecka att de senare valt att jobba med kanoter och paddling. Jag igen fortsatte tävla på annat håll. Nu har du chansen att uppleva liknande turer i vår vackra skärgård. Kanske du bara vill hyra en kajak eller vill lära dig paddling. Ringa och önska. Var beredd på att vi behöver framhållning och att vi kanske är ute med motorbåten för att leverera kajaker, eller på en tur. Lämna bud om vi inte svarar genast.

Vyer och skärgårdsliv

Skärgården vyer av himmel och hav. Istiden, vikingatiden, landets styren under svensk regim och som storfurstendöme. Handel, politik, krig och sjöfart. Allt har satt sina spår och skapat berättelser som lever vidare och kan kopplas till synliga konstruktioner på holmar och öar. Fiske och småbruk har dominerat livet. Nuförtiden då skolorna börjar tystnar skären och fågelflockarna tar över.

En sällsam blandning av tystnad och fågelläten. Nånting du tryggt kan uppleva med guide från paddlingsfabriken.

Kajaken som färdmedel

På 1930-talet var det få som hade en motorbåt. Då rodde eller seglade man för husbehov. Skärgårdsborna hade gemensamma roddbåtar med vilka besöken i Staden Ekenäs blev avsevärt kortare. Man kunde exempelvis ta iland på södra sidan om Gullö (en stor ö nära Ekenäs), gå ett avstånd på 4-5 kilometer och därefter ro 500m som alternativ till den längre roddturen på över 10 kilometer. Ungdomarna i skären hade andra behov och började snickra sina egna farkoster, kanoter. Kajaken var den populäraste. Lättare än roddbåten, praktisk för besök på grannholmarna och snabbare än dom andra färdmedlen. Många ungdomar blev "paddlare" och reste på tävlingsfärder med kanoterna (kajakerna) på lastbilsflaket, eller med kajaken som resgods på tåget.

Besöker man fiskehemmanet Rödjan söder om på Älgö så hänger det en kajak under fiskebodens tak. Med den kajaken vann Thorvald Strömberg -hemma från Rödjan- sitt första VM guld år 1950. En snabb kombination. 10 kilometer gick på 47 minuter.

Landstigning

Ekenäs skärgård har ställvis en tätortsbebyggelse som lever upp till sommaren. Speciellt då men också annars skall undvika landstigning på privata bryggor eller stränder utan lov. Bekanta dig med allemannsrätten. Paddlingskartan som vi kan låna ut har utprickat råd om landstigning och besöksföremål. Föreningen Nylands friluftsområden och kommunerna har också ställen man kan ta iland på. Dessutom kan man hyra stuga och besöka gästbåtshamnar, eller nationalparken som förvaltas av Forststyrelsen för att nämna några exempel.Minns att alltid lämna snyggt efter dig så får vi alla besöka naturskön och möjligast orörd skärgård. Behöver du råd så hjälper vi gärna här på Paddlingsfabriken.

Guidad tur och paddling i kajak

Dom guidade turerna kan vara skräddarsydda enligt dina önskemål, eller färdiga paket. Vår kapacitet är beräknad för 10 deltagare. En gruppstorlek som vanligtvis är lämplig för en erfaren ledare, men beroende på väderförhållanden och deltagarnas erfarenhet så kan andra gruppstorlekar bli aktuella. Turerna kan vara från några timmar till dagar. Bokar man sin tur för sommaren tidigt på året så finns det chanser för lyxig inkvartering. Senare bokningar leder sannolikt till enklare övernattningsplatser i tält exempelvis. Kost kan arrangeras för det mesta med några dagars framhålling, alternativt kan kajaken bunkras och man tillreder maten med stormkök, eller tar bara en picknick på ett skär.

Välkommen till Finland!