Jussarö Fyr på Sundharun

Paddlingstur till Jussarö i Ekenäs skärgård

280,00 €

Jussarö är den största ön i Ekenäs yttre skärgård. En ö med mycket varierande förflutet. Det synligaste av mänsklig verksamhet är gruvsamhällets, med bland annat en svart strand och 60-tals bostadsbyggnader. Men under paddlingen tar vi fokus på allt det natursköna och överraskande som finns på vägen ut, på öns stränder och dess relativt okända kringliggande miniatyrskärgård. Ett antal skeppsvrak ligger under vatten. Jussarö är svårt att navigera - landmärkena är få och avlägsna medan kompassen snurrar och bottendjupen varierar under fjärden. Bottnen och de öppna djupare vattnen förorsakar häftiga vågor om vinden ligger på. Också Jussarö Fyr på Sundharun är värd ett besök om vädret tillåter.

Video:  Jussarö lighthouse and the Jussarö archipelago

En paddlare skall beakta att ön är rätt långt ute och exponeras av dimma och vindvågor. Om vädret ändrar finns knappt om tid att söka sig i skydd, antingen så att man väntar ut ovädret på huvudön eller att man hinner in mot innerskärgården. Kortaste distansen till Jussarö från närmaste bilparkering är 8km och ytterligare 5 km till fyrön Sundharun. Många intressanta besökspunkter finns på vägen. Vad sägs om en holme som spjälkts och öppnat en djup ränna mellan halvorna? Eller en sötvattenkälla i en av de yttre holmarna. Eller en holme full av små jättegrytor svarvade i klippan av stenar? Båtsnickerier, sjöbodar och undangömnda sund på sidan om farlederna.

Ta en titt på tjänsterna som erbjuds på Cafe Ön.

Paddlingsfabriken ordnar paddlingsturer till Jussarö och Sundharun på beställning. En duktig paddlare kan nå Jussarö och Sundharun under samma dag och skall starta tidigt för att hinna. Den som vill riktigt njuta och uppleva det som är verkligt udda rekommenderas en tur med två övernattningar. Med guide får du samtidigt lära dig navigering och nyttiga tekniker för din framtida paddling.

"Jag simmade vid Sundharun och upplevde nånting jag inte hade förväntat mig. Vattnet strömmar förbi klipporna och kan antagligen för en svag simmare bort från klippan. - Jöns Aschan"

3 day guided tours

Planerade paddlingsturer

finns på Webshoppen

and separate arrangement